Borsa bu düşüşü hak etmiyor

Borsa bu düşüşü hak etmiyor

Borsa Yatırımcıları Derneği Başkanı Ali Bahçuvan, hükümetin borsadaki düşüşle ilgili önlem almasını istedi.

Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan, İMKB’deki düşüşe ilişkin olarak, ”Acilen hükümetin özellikle borsamızın niye krizin çekirdeğinde yer alan borsalardan daha fazla düştüğünü görmesi ve gerekli çalışmaları yapması lazım” dedi.

Bahçuvan, İMKB’deki son durum hakkında yaptığı değerlendirmede, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın (İMKB) Türkiye’nin iyi olan bütçe ve ekonomik göstergelerine rağmen krizin merkezinde olan ülke borsalarından daha fazla düştüğünü ve kötü yönde ayrışma gösterdiğini ifade etti.

Bunun ileride Türkiye ekonomisi hakkında genel ekonomik görüşü bozmaması ve genel ekonomiye yansımasının olmaması için hükümetin acilen tedbir alması gerektiğine işaret eden Bahçuvan, burada alınabilecek tedbirlerin ikiye ayrılabileceğini söyledi.

Bahçuvan, şok düşüşlerde genellikle piyasada satışları karşılayacak alıcıların olmadığının görüldüğünü, bunun da yerli kurumsal ve bireysel yatırımcılarının eksikliğinden kaynaklandığını dile getirerek, kurumsal tarafında alınabilecek tedbirin, devlet tarafından portföy yönetim şirketleri ve A tipi fonlara yönelik olarak İşsizlik Sigortası Fonu veya Fiyat İstikrar Fonu şeklinde küçük kaynaklar aktarımı yapılarak bu kurumsal piyasanın büyümesini sağlamak olduğunu anlattı.

Yatırım fonu ve portföy yönetim şirketlerine yönelik olarak vergi ve diğer teşviklerin de gündeme gelebileceğini ifade eden Bahçuvan, yerli fon ve portföy yönetim şirketlerine uluslararası kaynak sağlamak için özellikle Arap ülkelerine hükümet katılımlı ”road show”lar düzenlenebileceğini söyledi.

Bahçuvan, bu sayede yerli fonlara uzun vadeli yatırımcı çekilebileceğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Yerli bireysel yatırımcı kısmında ise 400 bin mağdur yatırımcı mevcut. Devletin bir şekilde burada bu mağduriyeti önleme görevi zaten var. Bunlara yönelik bir kanunla bu mağdurlara yaklaşık 500 milyon dolara yakın bir para ödemesi yapılarak 400 bin yatırımcının tekrar piyasaya çekilmesi ve piyasaya bu şekilde 500 milyon dolar kaynak aktarımı sağlanması söz konusu olacaktır. Bu da yerli bireysel yatırımcıların canlanmasını sağlayacaktır.
Diğer bir unsur, son dönemde yapılan özellikle borsayı ilgilendiren manipülasyon ve benzeri operasyonlar yatırımcıların gözünü çok korkuttu. Artık manipülasyon kavramı tamamen netleştirilmeli, neyin manipülasyon olduğu neyin manipülasyon olmadığı, buna ilişkin finans iktisat mahkemeleri kurularak büyük yerli oyuncuların piyasadan soğutulmasının önlenmesi lazım. Çünkü onun da eksikliği piyasada gözüküyor. Bunun da çözümü, hızlı bir şekilde yasal düzenleme ile finans iktisat mahkemelerinin hayata geçirilmesi ve manipülasyon kavramına polisiye tedbirler yerine anında müdahale şeklinde mümkün olacaktır. Bu sayede büyük para sahiplerinin çeşitli korkularla borsaya sermaye getirmemelerinin önüne geçilecektir.”

Şirketler tarafında ise halka açıklık oranlarının yüzde 50’nin üzerinde olmasının ve imtiyazların kalkması gerektiğini dile getiren Bahçuvan, buna yönelik çeşitli teşviklerin gündeme getirilerek şirketler tarafında da yatırımcıyı mağdur etmeyecek bir yapının kurulması gerektiğini belirtti.

Bahçuvan, ”Acilen hükümetin özellikle Borsamızın niye krizin çekirdeğinde yer alan borsalardan daha fazla düştüğünü görmesi ve gerekli çalışmaları yapması lazım. Türkiye’nin ekonomik durumu borsanın bu kadar düşmesini hak etmiyor” dedi.
Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.